Skip to main content

Angst og Jord

Naturen og menneskeheden lider som følge af klimakrisen. Naturvidenskabsfolk snakker om økologisk kollaps, sociologer hævder, at vi lever i et decideret angstsamfund og anslået 60 procent af den danske ungdom lider af klimaangst. Klimakrisen er en krise for jorden og psyken, og på lange stræk behandler vi psyken og jorden på samme måde – med krav om at præstere, effektivisere og være i kontrol. Den indstilling kalder på forandring.

I dette foredrag anlægger forfatterne Markus Floris Christensen og Rasmus Hage Dalland to nye perspektiver på samtidens kriser: et jord-perspektiv, som helt konkret knytter sig til landbruget og naturens processer samt et humanistisk perspektiv, som viser os, hvordan vi kan lære at leve med den angst, som følger med de hastige klimaforandringer.

Med udgangspunkt i bøgerne JORDBUNDET og Angstens Gave, som undersøger landbruget og litteraturens historie (se nedenfor), reflekterer de over angsten som en drivkraft for skabelse og genskabelse af vores forhold til os selv, hinanden og jorden i en tid, hvor naturen er ved at gå til grunde og angsten ophober sig i mennesket.

Forfatterne argumenterer for, at vi må lære at besinde os på et liv, der ikke handler om øget vækst, præstation og acceleration, men i stedet handler om at leve i samklang med jorden og den angst, som følger med at være et frit menneske.

Foredrag