Skip to main content

FORMLAB KERAMIK & GLAS

Formlab er et formlaboratorium – primært i materialerne glas og keramik. Du får præsenteret kundskab, teknik og viden til at omsætte dine ideer til form og udtryk. Der er fokus på, at dine kreative evner styrkes, samtidig med at du får en god fornemmelse for håndværk og materialer.

Arbejdsformen er praksis- og værkstedsorienteret. Formlab har 4 veludstyrede værksteder: keramikværksted, glaspusteri, ovnformet glas og gipsstue. Du får din egen arbejdsplads, og værkstederne er til fri afbenyttelse døgnet rundt.

Engelsholm billedkunst langt kursus
Engelsholm Højskole keramik glasur
Engelsholm Højskole Keramik kort ugekursus
Engelsholm billedkunst langt kursus

FORMLAB ER FORM, FARVER & FEJL FORNYELSE OG FORDYBELSE

Formlab er et laboratorium for form. Derfor vil du opleve, at du er i verden og vil noget med verden: Du bliver inspireret, får ideer, afprøver dem i skitser og modeller. Du tager på opdagelse, snakker om dit projekt, laver eksperimenter, tager beslutninger og lader andre muligheder stå åbne. Du undersøger form, overflade og materialer, er i samtale med materialet, forundres og skaber interessant, smuk og nyskabende keramik og glas. Formlab er en linje med to fag: Keramik og glas. I begge fag handler det om at forene kundskab, teknik og ideer og at omsætte det til form og udtryk. Der er fokus på at styrke dine kreative evner, og du får indsigt i håndværk og materialer. Formlab er en platform til at afprøve tænke og handle som en reflekterende praktiker. Arbejdsformen er praksis- og værkstedsorienteret. Her er et indblik i, hvad du kommer til at arbejde med på Formlab:

Morten Carmer Keramik Engelsholm Højskole

Morten Cramer

UNDERVISER

Formlab Keramik

Amalie Larsen Glas Engelsholm Højskole

Amalie Larsen

UNDERVISER

Formlab Glas

Engelsholm billedkunst langt kursus
Engelsholm Højskole keramik glasur
Engelsholm Højskole Keramik kort ugekursus
Engelsholm billedkunst langt kursus

KERAMIKVÆRKSTEDET


MODELERING

At modellere er at tage favntag med en klassisk skulpturtradition. Udgangspunktet er at omsætte sansning til form. Du kommer til at forme leret til skønhed i øjeblikket og vildskab i bevægelse. Kan du modellere en levende ko på marken eller smagen af chokolade?

DREJETEKNIK

Drejning har stærke rødder i pottemagertraditionen – i at få ideer og gøre sig forestillinger om ting til brug. Du kommer til at udfordre funktion, æstetik og form. Lær de grundlæggende drejeteknikker fx centrering og optræk, samt formgivning på værkstedets elektriske drejeskiver.

Plade- og coilingteknik

Pladeteknik er plader af ler, som sættes sammen til form. Coiling er en teknik, hvor der bygges op i lag ved at lægge en pølse af ler ovenpå en eksisterende form og modellere leret sammen. Du kommer til at møde de teknikker i kurser, som har et overordnet tema fx at lave brugsgenstande til et dækket bord eller fade til dekorering.

GLASVÆRKSTEDET


Glaspustning

Glas kan bevæge sig som en væske og fryses i tid som et fast stof. Det komplekse materiale introduceres i det varme glasværksted. Du vil opleve trin for trin, hvordan man kontrollerer det flydende glas og former det i et design. Undervisningen i glasværkstedet giver dig den nødvendige viden og kundskab til at du kan begynde at realisere dine egne ideer i glas. Du kommer til at arbejde med forskellige former for glasfremstilling.


LYS OG SKYGGE

Glas er unikt på den måde, at det kan distribuere lys. Når lys passerer gennem glas kan det brydes på forunderlige måder. Lys skaber atmosfære. Vi undersøger den unikke kvalitet i blandt andet et projekt, hvor du skal idegenere, skitsere og realisere en lampe i eget design. Projektet giver dig mulighed for at lege med ideer om form, farve og lys. Hvordan komplimenterer de tre elementer hinanden, når de flettes sammen i en formgivning?


FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED

Når du går ind i processen med glasfremstilling, lærer du flere teknikker, der hjælper dig med at skabe og realisere egne ideer i glas. Vi vil gennemgå forskellige metoder til blæsning i det varme glasværksted, og det giver dig viden og kundskab til det forskellige udstyr, der er til rådighed. Værkstedet råder over et udvalg af forskellige farver, og du kommer til at afprøve forskellige metoder til at give dit design en eller flere farver. FormLab råder også over et sliberi, hvor du lærer at afslutte dit arbejde ved at polere, skære, bore eller sandblæse.

LAG AF GLAS

Graal teknik er en metode til at arbejde med figurative motiver i glas. Det er en detaljeret proces med glasblæsning, hvor der lægges flere lag farvet glas ovenpå hinanden kombineret med sandblæsning. Dit færdige glas vil blive et objekt, der kombinerer billede og formgivning i eget design.

Ovnformet glas

Slumping, fusing og casting er forskellige former for ovnformet glas. Forsimplet er teknikken bag ovnformet glas at anbringe glas i en ovn, varme det op så det smelter og køle ovnen ned. Virkeligheden er dog noget mere mangfoldig og underfundig.
Engelsholm Højskole Glasværksted
Engelsholm Højskole Glasværksted
Engelsholm Højskole Glasværksted
Engelsholm Højskole Glasværksted
Engelsholm Højskole Glasværksted
Engelsholm Højskole Glasværksted
Engelsholm Højskole Glasværksted

FÆLLES AKTIVITETER


GÆSTELÆRERE

I løbet af semestret vil du få gæsteundervisning fra aktive kunstnere, der vil give et indblik i deres praksis og deres viden. Tidligere har linjefaget haft besøg af Åsa Olofsson, Claydies, Ida Wieth, Louise Hindsgavl og Ole Jensen blandt andre.

Procesudstilling

På Engelsholm betragter vi hele den kreative proces som en væsentlig del af læringen. Procesudstillingen er et initiativ, der fokuserer på at give indblik i den kunstneriske praksis, herunder de udfordringer og fejl, der opstår undervejs, frem for blot at fremvise færdige kunstværker.

Formålet er at lære af hinandens erfaringer og arbejdsprocesser samt give en forståelse af, hvordan der arbejdes på værkstederne og på linjefagene. Procesudstillingen giver os samtidigt mulighed for at reflektere over, hvad det vil sige at udstille sine værker for andre og mødet mellem værk og beskuer.


Fordybelsesuger

Fordybelsesugerne ligger i slutningen af semesteret og er en øvelse i at omsætte kunstnerisk tænkning til praksis. Her får du mulighed for at arbejde intensivt og i dybden med et selvvalgt projekt, hvor du kan gå på opdagelse i forskellige materialer, teknikker og temaer fra undervisningen eller udforske helt nye idéer. Du kan vælge at arbejde tværfagligt, alene eller sammen med andre. Processen inkluderer alt fra idégenerering, beskrivelse og argumentation til planlægning og udførelsen af dit produkt eller værk. Fordybelsesugerne afsluttes med en offentlig udstilling, hvor alle er velkomne.