Gudrun Hasle – Når svaghed bliver til styrke
Onsdag den 4. september 2024 kl. 19.30 i Riddersalen
Gudrun Hasle er især kendt for sine selvbiografiske værker, hvor hun arbejder med nogle af livets helt store emner som kærlighed, sorg, usikkerhed, kropsbevidsthed, psykisk sårbarhed, selvskade, graviditet, fødsel og moderskab. Derudover hun har skabt mere aktivistiske værker om emner som national identitet, kolonialisme og senest klimaforandringer. I sine værker arbejder Gudrun Hasle med at kombinere tekst og billeder. Teksten tager altid afsæt i kunstnerens egen ordblindhed, hvilket gør, at teksterne altid er fyldt med stavefejl, som her bruges som et bevidst kunstnerisk materiale.
Gudrun Hasle (f. 1979) er uddannet på Det Fynske Kunstakademi i årene 2002-2008 samt Det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 2007-2008. Hun arbejder fortrinsvist med broderi, fotografi og video.
Gudrun har selv omtalt sin kunstneriske praksis som bekendelseskunst, altså kunst der ofte tager afsæt i hendes egen livsrejse og -fortælling, som hun bruger til at italesætte og problematisere mere almene problemstillinger.
Afsættet i ordblindheden tager sin begyndelse i kunstnerens skoletid, som var præget af oplevelsen af at være anderledes og til tider dum. Dette kan f.eks. læses direkte ud af det 15 meter lange broderi Gudruns Livshistiore fra 2004. Det var først som studerende på kunstakademiet, at hun fandt ud af at vende en af sine største svagheder til en stor kunstnerisk ressource.
I de seneste år har hun haft soloudstillinger på Horsens Kunstmuseum, Det Nordiske Hus på Færøerne, Heerup Museum, Nordatlantens Brygge, Copenhagen Contemporary, Nuuk Kunstmuseum og Politikens Forhal.
Hendes værker kan opleves i samlinger på Statens Museum for Kunst, Arken Museum for Samtidskunst, Det Nationale Fotomuseum, Horsens Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Trapholt Museum for Kunst og Design samt hos Ny Carlsbergfondet.
Kunstprojektet Markader på tøj (2005-08) var en lang performance, hvor Gudrun Hasle bar broderede mærkater på alt sit tøj. Udsagnene kunne være Jeg vil garne blive lyklig eller Jeg er skufed. I foredraget “Når svaghed bliver til styrke” fortæller hun om, hvordan hun har vendt sine svagheder til at være en vigtig del af hendes kunstneriske virke. I foredraget viser hun nogle af sine vigtigste værker og understreger, at hun i dag ikke ville leve foruden sine uperfekte sider.