Engelsholm Højskole

Højskolemad

Vores fantastiske køkkenteam sætter en stor ære i at servere velsmagende højskolemad. De tilbereder mest muligt helt fra bunden, og sørger for at vores elever og kursister får ernæringsrige måltider med udgangspunkt i sæsonens friske råvarer. Derudover har de fokus på økologi og bæredygtighed. Faktisk så meget at de af Fødevarestyrelsen er blevet tildelt ’Det Økologiske Spisemærke’ i sølv. Det betyder at af alle de føde- og drikkevarer de køber, er 60-90% økologiske. De går dog også op i at bruge danske varer når disse er i sæson. Den danske æblesæson går f.eks. ikke køkkenets næse forbi. Og lige netop æbler kan de faktisk plukke af i Engelsholms egen frugthave.

Ca. 3 gange i ugen består frokosten udelukkende af vegetariske retter, mens der ca. en gang i ugen serveres fisk.

Det er vigtigt for vores køkkenteam at de serverer varierede retter, så man gennem semestret oplever, at der serveres meget forskelligt. De samler også gerne ideer fra eleverne via f.eks. ide-ark eller på elevernes egne henvendelser.

Dagens måltider

Morgenmad

Morgenmaden består af forskellige mejeriprodukter, grød, friskbagt lyst brød og rugbrød med forskellig slags pålæg af kød og grønt, ost, syltetøj, cereals og frugt.

Frokost

I hverdagene serverer vi varm mad til frokost. Det kan være alt lige fra suppe, vegetariske retter, kødretter til fisk og selvfølgelig tilhørende grøntsager.

Aftensmad

Aftensmaden består af et koldt bord med rugbrød, pålæg og grønt, som vi supplerer med rester af de varme retter.

Mellemmåltid

Ud over hovedmåltiderne er der frugt, brød eller kage til kaffen i pauserne om formiddagen, eftermiddagen og aftenen.

Weekend

Om formiddagen serveres der mokost, hvortil man kan smøre en madpakke, til hvis man skulle blive sulten i løbet af dagen. Om aftenen bliver der i weekenderne serveret varm mad og efterfølgende en lækker dessert.

Madplan

Se et eksempel på en uges madplan her.

Inputs og sjove indspark


Temauger

Køkkenet holder af at holde temauger. Så tilpasser de ugens frokost til ugens tema, som f.eks. kunne være; Mormormad, Marokkansk, Italiensk, Mexicansk. Skulle man have en ide til noget helt nyt, vil de altid gerne modtage ideer.


Populære retter

Hvis man spørger vores Food artists om eleverne generelt har nogle favoritter blandt deres retter, er svaret et klart ’Ja!’.

På tværs af holdene er det nogle klare favoritter, som alle indeholder stor mulighed for variation og valg; byg-selv sandwich/burger/tacos, chili sin carne med diverse tilbehør og Lakselasagne med spinat sniger sig også ind på listen over favoritter. Også har køkkenet lavet et nyt tiltag; nemlig hjemmebagt surdejsbrød. Og den saftige krumme og sprøde skorpe må siges at have øget brødforbruget mærkbart. Det er da bare fedt når nye og gamle tiltag går lige i elevernes madhjerter.


Ideer

Køkkenet er altid modtagelige overfor ideer. Det kan være en elev der stikker hovedet ind og har nogle forslag til konkrete retter eller temauger. Men det kan også være køkkenet der lægger en ønskeliste frem, og så er det ellers bare med at tømme hovedet for madønsker og krydse fingre for at lige netop ens ønske kommer på madplanen.

Engang imellem findes der også på helt andre indslag. F.eks. har nogle elever en aften stået for menuen, der har været fælles madlavning, hvor der er blevet kreeret sushi og smørebrød, og ikke mindst er der blevet afholdt ’Den Store Bagedyst’. Er man heldig kan man måske også få lov til at låne køkkenet til en omgang kagebagning – man skal bare huske at spørge.

Title

Title

Title

Økologi og bæredygtighed


Økologi

Vi er stolte af at kunne servere lækre velsmagende retter til vores elever og kursister, og selvfølgelig har vi fokus på, at det skal være med en stor en andel af økologiske råvarer. Vi er derfor utrolig stolte af, at vi er blevet tildelt ’Det Økologiske Spisemærke’ i sølv af Fødevarestyrelsen. Det betyder at 60-90% af alle de føde- og drikkevarer vi indkøber er økologiske. Det opnår vi bl.a. ved at indkøbe råvarer efter følgende principper:

 • Alt vores brød er økologisk.
 • Alle kartofler, rodfrugter, pasta og ris er økologiske.
 • Alle mejeriprodukter og æg er økologiske.
 • Hakket svine- og oksekød er økologisk.
 • Vi bruger Nørrebro Bryghus, som er en økologisk special øl, med et stort udvalg af øltyper.
 • Vi bruger Søbogaard Saft, som er en økologisk saft med et stort sortiment af smagsvariationer.
 • Vi har både økologiske og konventionelle vine.
 • Vi bruger mest kyllinger og unghaner fra den lokale leverandør Hopballe Mølle, som godt nok ikke er økologiske, men der har dyrene haft det godt.
 • Vi bruger de danske frugt- og grøntavlere igennem vores leverandør, når den danske frugt er i sæson.
 • Vi laver hovedsaligt højskolemad i sæson, da råvarerne her kommer til deres ret i smag og kraft.
 • Vi bruger Hørkram som leverandør, da de er de bedste på markedet med økologiske, (og konventionelle) råvarer.

Bæredygtighed

Et bæredygtigt fokus er også en naturlig del af køkkenets planlægning af ugens madplan. Til aftensmaden vil man derfor opleve, at der f.eks. serveres rester fra dagens eller gårsdagens frokost, som tillæg til aftenens menu. Derudover har de et stort fokus på at mindske madspil, det gør de bl.a. ved at bruge større dele af råvarerne, og som nævnt ovenfor; ved at servere rester. Når der skal bruges mere af råvarerne, laves der f.eks. pesto af gulerodstoppe, eller hele broccolistokken anvendes i stedet for blot hovedet.

 • Janni Engelsholm Højskole Køkkenleder
 • Louise Engelsholm Højskole Kok
 • Sanne Christensen Køkkenassistent Engelsholm Højskole

Hils på vores køkkenteam

engelsholm højskole logo

ENGELSHOLM HØJSKOLE
Mail engelsholm@engelsholm.dk
Tel  +45 75 88 35 55 
(man-tors 8-14, fredag 8-13)

FORSTANDER
Jakob Bonderup
Mail jakob@engelsholm.dk
Tel +45 20 40 88 98

ADRESSE
Engelsholmvej 6
DK-7182 Bredsten