Værelserne befinder sig i tre forskellige bygninger, som alle bidrager med hver deres charme. Værelserne er fordelt mellem Slottet, Fæstalden og Stuehuset, som alle er bygget i meget forskellige tidsaldre mellem år 1593 og år 1985. Der er derfor også stor forskel på værelsernes indretning, alt efter om bygningen er opført til værelser eller værelserne er blevet tilpasset de gamle bygninger.
På slottets 1. og 2. sal befinder sig en del af højskolens værelser. Her nyder man godt af det gamle slots mange spidsfindigheder. Det smukke gamle slot byder på masser af charme, knirken og knagen, og fra værelserne kan du nyde udsigten over søen, skoven eller alle slottets tilhørende bygningen.
Værelserne på slottet er forskelligt indrettet. Her bor man primært to og to, og deler bad og toilet med de andre elever.
I 1952 blev slottet hærget af en voldsom brand. Værelserne har derfor ikke slottets oprindelige indretning.
Fæstalden er en noget nyere bygning, opført i år 1985, som er indrettet udelukkende med det formål at huse eleverne. Værelserne er ens indrettet og ligger med udsigt over slotsparken eller slotsgården.
Her bor man primært to og to, og deler bad og toilet på gangen med husets øvrige beboere.
Stuehuset er den mindste af værelsesområderne og her findes primært eneværelser. Huset er et charmerende tidligere husmandssted, opført i år 1931. Grundet husets få værelser er det en meget rolig afdeling med begrænset ‘trafik’ på gangen.
På slottet finder man, ud over værelser, spisesal, Riddersalen, køkken, kontorer, avisstue, de hyggelige tårnværelser og – ikke mindst – fredagsbaren i kælderen.
Spisesalen består i dag af to sammenhængende rum: Slottets oprindelige spisesal og det historiske køkken, der nu er omdannet til spisesal. At det ene rum tidligere har huset slottets køkken, ses tydeligt på de bevarede konstruktioner.
I spisesalen indtager vi dagens tre hovedmåltider, og vi benytter selvfølgelig også tiden til fælles snak og hygge.
Maden laves af vores helt eget fantastiske hold af Food Artists, som virkelig er berygtede for deres lækre måltider. Vi skiftes til at give en hånd med, så køkkenet kan koncentrere sig om, at vi får noget godt at spise.
Køkkenet er placeret i to af slottets tårne og i forbindelse med spisesalen. Køkkenteamet er altid åbne for input og skulle man have en ide, et spørgsmål eller være nysgerrig på dagens menu, stikker man bare hovedet ind.
I Riddersalen, samles vi hver morgen, til morgensamling. Men vi bruger også salen til foredrag, koncerter og meget andet. Det er også oftest her vi holder vores højskoleaftener om onsdagen. Her kan man mens man lytter med på indslag, kigge sig omkring og studerer de gamle detaljer og tænke på de mange store fester, der gennem tiden har været holdt i salen og hvilke mennesker der har danset rundt i tidens skiftende mode og dansestile.
Rummets vægge er belagt med det smukkeste detaljerede bladguld. Som sender tankerne tilbage i tiden, til smukt håndværk og originalt interiør. Tapetet af bladguld er dog først opsat efter branden i 1952. Mens de smukt bemalede døre er tilbage fra barokken.
Da højskolen blev grundlagt, blev salen hvert år anvendt til bl.a. den faste fastelavnsfest. Men den har også fungeret som gymnastiksal, indtil andre lokaler blev opført til dette.
Køkkenet ligger godt placeret lige ved siden af spisesalene. Her er køkkenet og dertilhørende lokaler indrettet i et par af Engelsholms tårne, og alt pladsen derimellem. Døren til køkkenet er altid åben, og skulle man have en ide, et spørgsmål eller være nysgerrig på dagens menu, stikker man bare hovedet ind.
I køkkenet huserer vores fantastiske hold af food artists, som virkelig er berygtede for deres lækre måltider. Vi skiftes selvfølgelig også til at give dem en hånd, ikke mindst med opvasken, så de kan koncentrere sig om, at vi får noget godt at spise.
På slottets 1. sal finder du administration, lærerværelse og forstanderkontor. Her findes også en mindre foredragssal, og i det ene tårnværelse, Grevindens Kammer, er der indrettet et mødelokale, som også benyttes til undervisning, fx som øvelokale for sangskrivning.
I tårnværelserne på 1. sal
Lærerne kan ofte findes her, når ikke de er fuldt beskæftiget, sammen med eleverne, i skolens værksteder.
Under kælderens hvælvede lofter findes skolens bar. Lokalerne og faciliteterne kan benyttes hele ugen til hygge og socialt samvær. I weekendenerne står festudvalget for åbning af baren, og her vil der være hyggeligt og festligt samvær.
Ofte er linjen Audiovisuel kunst og VJing leveringsdygtige i fedt udstyr, stemning og kunst til skærmene på scenen. Hvis man er heldig, vil elever fra Sangskrivning eller Elektronisk musik levere aftenens fedeste musiske indslag.
De fire tårne med løgkupler er særlige kendetegn for Engelsholm Slot. I tårnene finder du rum med forskellige funktioner. I stueplan finder du tårnværelserne Rubinen og Brudeværelset, som begge benyttes til møder, undervisning, hygge mv. De to øvrige tårnværelser er indrettet som køkken. Herfra har du smuk udsigt over park og sø, som man kan nyde godt af, når man har køkkentjansen.
På 1. sal finder du i det ene tårn Grevindens Kammer, der er indrettet som møde-/undervisningslokale. I det andet tårn har forstanderen kontor.
Tilbage i tiden var avisstuen Kammerherrens stue. Hvad kammerherren og hans gæster mon har foretaget sig her, kan vi kun gisne om. Men mon ikke der er blevet taget store og små diskussioner, nydt en drink og røget noget tobak?
I dag brugens kammerherrens stue som avisstue/dagligstue for elever og kursister. Her kan I indfinde jer når I har lyst til hygge, hvad enten det indebærer spil, snak, avislæsning eller du bare har brug for en pause.
Engelsholm Højskole er omgivet af fantastisk smuk og varieret natur. Hvad end man er til at betragte naturen på afstand eller indtage den helt tæt på, kan man ikke undgå at lægge mærke til de smukkeomgivelser.
Højskolen er placeret ved søbredden af Engelsholm Sø. Her har vi en badebro, som giver dig muligheden for et lunt eller isnende koldt dyp, alt efter hvilken årstid du er vovet nok til at bade på. Hopper du i søen en vintermorgen, er du helt sikkert klar til at fortsætte resten af dagens program.
Vejen til slottet fører over den gamle voldgrav, som er forbundet til Engelsholm Sø. Voldgravene har tilbage i tiden fungeret som beskyttelse for slottet og dets beboere. I dag er den en smuk, historisk del af og kendetegn for Engelsholm Slot. Voldgraven minder os om, at Engelsholm trækker tråde langt tilbage i tiden. Samtidig bidrager den i dag til den hyggelige stemning på arealerne omkring slottet.
Der er der rig mulighed for at slå sig ned i den smukke natur, enten på en bænk i skoven, på græsset i parken eller et godt spot ved søen. Her kan det gode vejr nydes, mens man nyder den gode udsigt.
Parken bliver brugt til koncerter, Sankt Hans og andre hyggelige arrangementer. Eleverne har sågar holdt en stemningsfuld festival i slotsparken.
I skovene omkring Engelsholm Højskole findes et utal af ruter, der følger stierne rundt i de smukke skove. Her kan du begive dig ud på en gå- eller løbetur og nyde den flotte natur. Her er smukt på alle årstider. Det vil du opleve, hvis du er på et langt kursus på Engelsholm. I skovene finder du ro, fordybelse og måske også god inspiration til dit næste projekt.
ENGELSHOLM HØJSKOLE
Mail engelsholm@engelsholm.dk
Tel +45 75 88 35 55
(man-tors 8-14, fredag 8-13)
FORSTANDER
Jakob Bonderup
Mail jakob@engelsholm.dk
Tel +45 20 40 88 98