Rum & Rammer

Engelsholm Højskole Rundvisning

Værelser

Værelserne befinder sig i tre forskellige bygninger, som alle bidrager med hver deres charme. Værelserne er fordelt mellem Slottet, Fæstalden og Stuehuset, som alle er bygget i meget forskellige tidsaldre mellem år 1593 og år 1985. Der er derfor også stor forskel på værelsernes indretning, alt efter om bygningen er opført til værelser eller værelserne er blevet tilpasset de gamle bygninger.

Slottet

På slottets 1. og 2. sal befinder sig en del af højskolens værelser. Her nyder man godt af det gamle slots mange spidsfindigheder. Det smukke gamle slot lover masser af knirken og knagen, og forsikrer at man kan følge med i naboens gøren og laden. Derudover giver det den unikke oplevelse at bo på et slot og kunne nyde udsigten over søen, skoven eller alle slottets tilhørende bygningen. Desværre er der på værelserne ingen af slottets oprindelige detaljer tilbage. Disse forsvandt i den voldsomme brand, som hærgede slottet i 1952.

Værelserne på slottet er forskelligt indrettet og her bor man primært to og to, og deler bad og toilet med de andre elever.

Fæstalden

Fæstalden er en noget nyere bygning, opført i år 1985,  som er indrettet udelukkende med det formål, at huse eleverne. Værelserne er ens indrettede og ligger med udsigt over slotsparken eller slotsgården.

Her bor man primært to og to, og deler bad og toilet på gangen med resten af husets beboere.

Stuehuset

Stuehuset er den mindste af værelsesområderne og her findes primært eneværelser. Huset er et charmerende tidligere husmandssted opført i år 1931. Grundet husets få værelser er det en meget rolig afdeling og man vil derfor opleve en meget lille mængde ‘trafik’ på gangen.

Slottet

På slottet finder man ud over værelser også; spisesale, Riddersalen, køkken, kontorer, Avisstuen og ikke mindst fredagsbaren i kælderen og de hyggelige tårnværelser.

Spisesalen

Vores spisesal består i dag af to sammenhængende rum. Nemlig de rum som tidligere husede henholdsvis spisesalen og det historiske køkken. At det ene rum tidligere har huset slottets køkken, ses tydeligt, på de tilbageladte konstruktioner.

I spisesalen indtager vi i fællesskab dagens tre hovedmåltider, og sørger for også at bruge tiden på fælles snak og hygge. 

Maden laves af vores helt eget fantastiske hold af food artists, som virkelig er berygtede for deres lækre måltider. Vi skiftes selvfølgelig også til at give dem en hånd, ikke mindst med opvasken, så de kan koncentrere sig om, at vi får noget godt at spise. Køkkenet ligger godt placeret lige ved siden af spisesalene, i et par af Engelsholms tårne. Døren til køkkenet er altid åben, og skulle man have en ide, et spørgsmål eller være nysgerrig på dagens menu, stikker man bare hovedet ind.

Riddersalen

I Riddersalen, samles vi hver morgen, til morgensamling. Men vi bruger også salen til foredrag, koncerter og meget andet. Det er også oftest her vi holder vores højskoleaftener om onsdagen. Her kan man mens man lytter med på indslag, kigge sig omkring og studerer de gamle detaljer og tænke på de mange store fester, der gennem tiden har været holdt i salen og hvilke mennesker der har danset rundt i tidens skiftende mode og dansestile.

Rummets vægge er belagt med det smukkeste detaljerede bladguld. Som sender tankerne tilbage i tiden, til smukt håndværk og originalt interiør. Tapetet af bladguld er dog først opsat efter branden i 1952. Mens de smukt bemalede døre er tilbage fra barokken.

Da højskolen blev grundlagt, blev salen hvert år anvendt til bl.a. den faste fastelavnsfest. Men den har også fungeret som gymnastiksal, indtil andre lokaler blev opført til dette.

Køkkenet

Køkkenet ligger godt placeret lige ved siden af spisesalene. Her er køkkenet og dertilhørende lokaler indrettet i et par af Engelsholms tårne, og alt pladsen derimellem. Døren til køkkenet er altid åben, og skulle man have en ide, et spørgsmål eller være nysgerrig på dagens menu, stikker man bare hovedet ind.

I køkkenet huserer vores fantastiske hold af food artists, som virkelig er berygtede for deres lækre måltider. Vi skiftes selvfølgelig også til at give dem en hånd, ikke mindst med opvasken, så de kan koncentrere sig om, at vi får noget godt at spise.

Kontor/lærerværelser

På en del af slottets 1. sal huserer kontorpersonalet i slottets kontorer. Også lærerne kan ofte findes her, når ikke de er fuldt beskæftiget, sammen med eleverne i skolens værksteder. Her findes dog også en mindre foredragssal og i Grevindens Kammer, i det ene tårnværelse, er indrettet et mødelokale. Også forstanderen er så heldig at have et helt tårnværelse til rådighed til at tænke store tanke og planlægge fremtidens højskole.

Kælderen

Under kælderens hvælvede lofter findes skolens bar. Lokalerne og dets faciliteter kan benyttes hele ugen til hygge og socialt samvær. Når vi rammer weekenden, står festudvalget for åbning af baren, og der plejer at være masser af hyggeligt og festligt samvær. Samtidig plejer linjen Audiovisuel kunst og VJing at værre leveringsdygtige i fedt udstyr og kunst til stedets skærme. Er I heldige kan elever fra Sangskrivning eller elektronisk musik måske leverer aftenens fedest musiske indslag.

Tårnværelserne

Avisstuen

Tilbage i tiden var avisstuen Kammerherrens stue. Hvad kammerherren og hans gæster mon har foretaget sig her, kan vi kun gisne om. Men mon ikke der er blevet taget store og små diskussioner, nydt en drink og røget noget tobak?

I dag brugens kammerherrens stue som avisstue/dagligstue for elever og kursister. Her kan I indfinde jer når I har lyst til hygge, hvad enten det indebærer spil, snak, avislæsning eller du bare har brug for en pause.

  • Engelsholm Højskole Formlab glas
  • Engelsholm Højskole Formlab 2
  • Engelsholm Højskole Formlab Keramik

Værksteder

Orangeriet

I Orangeriet, som ligger med udsigt over slotsparken, huserer linjefaget Audiovisuel Kunst og VJing. De er så heldige at have indtaget hele den lyse bygning, og fyldt den med alverdens udstyr og dele til spændende projekter.

AUDIOVISUEL KUNST OG VJING

Værkstedet for faget Audiovisueal kunst og VJing er fyldt med elektronik fra fortid og nutid. Du kommer ikke til at gå ned på kabler, midicontrollere, analoge videomixere, projektorer og underlige dimser.

Der er stærke computere med klippe-, animations- og VJ-software, samt en analog videosynthesizer, så du både kan lave topmoderne og megafede retro-visuals. I værkstedet finder du også værktøj, lærreder og udstyr til at bygge fysiske scenografi-elementer. Og mangler du inspiration, er der et stadigt voksende bibliotek af bøger om visuals, kreativ programmering og videokunst.

Her kan du eksperimentere med udtryk, fordybe dig i teknikken, og bygge scenografi uden for alvor at komme til at mangle et kabel, signalomformer eller gaffatape.

Laden

I Laden finder du lokalerne til linje-fagene Sangskrivning og Elektronisk Musik. Det er en stor bygning med plads til alle. Her kan både skrives, komponeres og optages. Der kan veksles mellem skriveborde eller hyggelige sofahjørner. I bygningen findes også et lille atelier og højskolens fitnessrum. 

Sangskrivning

Værkstederne tilknyttet sangskrivning er indrettet så der både kan arbejdes individuelt og kollektivt. Vi har studiemonitors, som du kan bruge, når du skal lære at arbejde med indspilning og mixing. Du kan arbejde med analoge instrumenter – flygel, guitar-/basforstærkere, trommesæt, orgel og synthesizere – så du har mulighed for at prøve lidt af hvert af. I værkstedet findes desuden en god bunke Plug ’n’ Play lydkort, som du kan låne. Værkstedet har også studielokaler og lytterum, hvor du kan eksperimentere med din lyd. Disse deles dog med Elektronisk Musik.

Du kan låne musikinstrumenter, mikrofoner, kabler, lydkort, adaptere og studiemonitors til arbejdet, og vi er så vidt muligt behjælpelige med indkøb af det nødvendige udstyr, hvis din musikproduktion har særlige behov.

Du kommer både til at arbejde sammen med dine studiekammerater på holdet og alene på sangskriverlinjen. Derfor har vi et antal mindre lokaler fordelt rundt på slottet, som kan bruges, når du vil fordybe dig i skrivearbejdet alene eller sammen med andre fra dit hold. I lokalerne finder du akustiske flygler og klaverer, og nærmer vi os særlige deadlines, ombygger vi ofte lokalerne til små studier med monitorstationer, usb-/midicontrollers og personligt tilpassede instrumentforhold.

Elektronisk Musik

Linjefaget Elektronisk i Laden er et godt, lydreguleret lokale med portrætter af den elektroniske musikhistories helte.

Her kan du eksperimentere og udvikle din kunstneriske stil. Vi tror på værdien af at du udvikler dig som producer og komponist på det udstyr du muligvis allerede er vant til at bruge, og som du også kommer til at bruge efter dit højskoleophold.

Du arbejder på din egen computer i de programmer, du foretrækker. Husk at medbringe høretelefoner.

Elektronisk musik har som supplement et mindre arsenal af controllere og andet udstyr, som du kan låne. Vi er så vidt muligt behjælpelige med indkøb af det nødvendige udstyr. Som studerende er der gode rabatter at hente hos forhandlerne.

Elektronisk musik deler studie og lytterum med Sangskrivning.

Avlsgården

I Avlsgården findes et væld af nyere kreative værksteder, som alle er indrettet med alverdens muligheder og specialiseret udstyr. Her har du virkelig mulighed for at fordybe dig og finde inspiration på de enkelte værksteder.

Glas

Glasværkstedet er indrettet med separate rum med plads til arbejdsstationer, arbejde med ovnformet glas og glaspusteri.

Keramik

I keramikværkstedet er der plads til arbejde med mange forskellige teknikker, alt efter hvilket kursus eller linje du er tilmeldt. Her får du din egen værkstedsplads, som du også er velkommen til at benytte i din fritid.

Værkstedet rummer ud over arbejdspladser selvfølgelig også drejebænke og et hyggeligt sofahjørne, til når kaffetørsten skal slukkes. Eller måske I finder tid og ro til en diskussion og sparing om de værker I arbejder på.

I mindre rum i forbindelse med værkstedet finder du bl.a. ovne og sprøjtekabiner. Værkstedet byder simpelthen på alverdens muligheder og kun fantasien sætter grænser.

Smykkedesign

I smykkeværkstedet finder du et innovativt miljø med rum til eksperimenter og din egen personlige vinkel på formsproget. Her styrkes dine kreative evner, og du får en god fornemmelse for forskellige materialer og håndværket.

Værkstedet er rigt udstyret med et væld af værktøj og en bred vifte af materialer, der afspejler den åbne og eksperimenterende tilgang til, hvad et smykkes egentlige værdi er.

Du har din egen arbejdsstation i værkstedet med håndværktøj, fri adgang til maskiner og specialværktøj. Du får en grundig introduktion til maskiner og værktøj, så du også selv kan arbejde med det i fritiden.

Der er overvældende mange muligheder for at lege med guldsmedefaget:

Lodning, overfladebehandling, støbninger, emalje, stenslibning, ætsning, indfatning, smedning.

Er du til de lidt mere utraditionelle materialer, er ArtClay, serigrafi på metal, keramik og læder, keramiske elementer og læderarbejde også en mulighed. Vi har en symaskine til tekstiler du kan også arbejde med RhinoCeros – software til tegning af 3D-modeller.

Billedkunst

Skolens billedkunstværksted er placeret i Malersalen – et fantastisk rum med loft til kip, hvor der er udsigt og udgang til voldgrav og eng/mark. Malersalens flotte, gamle gulv fuld af tidligere elevers malerklatter giver en helt særlig stemning til rummet, hvor lyset og inspirationen strømmer ind. Er det overskyet, har vi dagslyslamper, så vi kan male i al slags vejr.

I værkstedet får du egen værkstedsplads med bord, opslagstavle, staffeli og frastillingspodie. Her kan du fordybe dig i teknikker og eksperimentere med maleriet. I værkstedet finder du projektorer og overheadprojektorer til overføring af skitser og fotos til lærred samt et lysbord.

I værkstedet er der alverdens muligheder for at lære nye teknikker, alt efter hvilket kursus eller ophold du vælger. Her kan vi nemlig eksperimentere med
trykteknikker i skolens grafiklokale. Her finder du trykpresse, glasborde til blanding af tryksværte på olie-eller vandbasis, forskellige slags trykpapir og masser af arbejdsplads giver dig mulighed for at prøve grafikken af – også i fritiden, hvis du bliver bidt af det.

Et stort filmlærred og fast projektor giver os mulighed for at se film om kunst og kunstnere. I et hjørne af Malersalen har vi et kunstbibliotek, hvor du kan finde inspiration fra kunsthistoriens store kunstnere.

Foto

I de fede fotolokaler kan du lege med digitale og analoge spejlreflekskameraer, flash-anlæg, baggrunde og reflektorskærme til studiefotografering.

Det er en fordel, men ikke en tvingende nødvendighed, at medbringe din egen computer på skolens fotografilinje. I værkstedet kan du låne computere med Adobe Photoshop, Lightroom og InDesign og vi har en fotoprinter, hvor du kan printe dine værker ud.

Som en del af fotografiværkstedet er desuden et mørkekammer, hvor du kan arbejde med s/h filmfremkaldelse og kopiering af negativer, hvis du også vil gå den analoge vej.

Når du trænger til at pause, kan du smide dig i sofaerne med en kop kaffe og en af fotobøgerne fra linjens bibliotek med diverse monografier, opslagsværker og antologier.

Engelsholm-hoejskole-naturen

Omkring os

Engelsholm Højskole er omgivet af fantastisk smuk og varieret natur. Hvad end man er til at betragte naturen på afstand eller indtage den helt tæt på, kan man ikke undgå at lægge mærke til den, når man færdes på højskolen.

Engelsholm Sø

Højskolen er placeret ved søbredden af Engelsholm Sø. Det har vi udnyttet med en badebro, som giver dig muligheden for et lunt eller isnende koldt dyp, alt efter hvilken årstid du er våget nok til at bade på. Hopper du i en vintermorgen, er du i hvert fald vågnet med et gys, klar til at fortsætte resten af dagens program. 

Man kan selvfølgelig også hoppe på et SUP-board og padle en tur rundt og nyde søen, i håb om ikke at skulle en tur under vandet, men i stedet svæve over vandene.

Voldgraven

Vejen til slottet fører over den gamle voldgrav, som er forbundet til Engelsholm Sø. Voldgravene har tilbage i tiden fungeret som beskyttelse for slottene de omgav og dets beboere. I dag er den en smuk historisk del af Engelsholm Slot, som er med til at minde os om at dette smukke bygningsværk har befundet sig i en helt anden tidsalder. Samtidig bidrager den i dag til den hyggelige stemning på arealerne omkring slottet.

Parken

I parken og omkring slottets bygninger, er der rig mulighed for at slå sig ned på en bænk, eller på græsset. Her kan det gode vejr nydes, mens man betragter anlægget med udsigt til slottet og søen.

Parken blev tilbage i tiden anlagt som en enorm barok/renæssance/xxxhave, og fyldte et meget større område end hvad tilfældet er i dag. Den er dog stadig smuk og kan bl.a. leverer æbler til køkkenet når det er sæson for det.

I et helt andet perspektiv bliver parken brugt til koncerter, Sankt Hans arrangementer og andre hyggelige arrangementer. Eleverne har sågar holdt en mindre festival med alt hvad dertil hører. 

Skovene

I skovene omkring Engelsholm Højskole, findes et utal af ruter der følger stierne rundt i de smukke skove. Her kan du begive dig ud på en gå- eller løbetur og nyde den smukke natur. Er du på et langt ophold kan du gennem semestret følge årstidernes skiften og dets påvirkning på naturen omkring Engelsholm Slot. I skovene kan du finde ro og fordybelse, hvad enten du giver dig afsted alene, eller I er flere der vil nyde området sammen. 

engelsholm logo

ENGELSHOLM HØJSKOLE

Mail engelsholm@engelsholm.dk
Tel  +45 75 88 35 55 
(man-tors 8-14, fredag 8-13)

FORSTANDER
Jakob Bonderup
Mail jakob@engelsholm.dk
Tel +45 20 40 88 98

ADRESSE
Engelsholmvej 6
DK-7182 Bredsten

Sociale medier