MAD MED MENING
Mad er fællesskab og samtale over måltidet – skabt af gode råvarer.
Vores fantastiske køkkenteam sætter en stor ære i at servere velsmagende højskolemad. Mest muligt tilberedes helt fra bunden og for at sikre, at vores elever og kursister får ernæringsrige måltider baseret på sæsonens friske råvarer.
Økologi og bæredygtighed er i fokus, og vores køkken har Fødevarestyrelsens “Økologiske Spisemærke” i sølv. Det betyder, at 60-90% af de føde- og drikkevarer, der købes og anvendes, er økologiske.
Køkkenet fokuserer på at anvende danske råvarer, når de er i sæson. Den danske æblesæson går f.eks. ikke køkkenets næse forbi. Og lige netop æbler kan faktisk plukkes i Engelsholms egen frugthave.
Ca. fire gange om ugen består frokosten udelukkende af vegetariske retter, mens der ca. en gang om ugen serveres fisk.
Køkkenteamet prioriterer variation, så man gennem hele semestret kan nyde forskellige smage og retter. Nye ideer bydes altid velkommen, og eleverne opfordres til at dele tanker gennem ide-ark eller ved at kontakte køkkenteamet direkte.
Allergener og særlige diætbehov
Køkkenet håndterer allergener og særlige diæter med omhu. Du bedes oplyse om allergener og særlige diætbehov i tilmeldingsformularen.
Vær dog opmærksom på, at der kan være visse begrænsninger for glutenfri diæter, da køkkenet anvender de samme redskaber og faciliteter, hvor melstøv kan forekomme.
Hvis du har særlige behov på grund af cøliaki eller andre følsomheder, der kræver, at din mad forberedes uden melstøv eller adskilt fra øvrige retter, bedes du kontakte os inden tilmelding.
Ved ankomst kan du altid tale med køkkenet om, hvordan vi bedst kan imødekomme dine behov. Det er også muligt at ændre diæt under dit højskoleophold. Dette skal blot aftales med køkkenet.
Dagens måltider
Morgenmad
Morgenmaden består af forskellige mejeriprodukter, grød, vores eget lækre, friskbagte surdejsbrød med ost, syltetøj, morgenmadsprodukter og frugt.
Frokost
I hverdagene serverer vi varm mad til frokost. Det kan være alt fra suppe, vegetar- og kødretter til fisk og altid med tilhørende grøntsager.
Aftensmad
Aftensmaden kan være rugbrød og pålæg, pastaretter, supper og lignende, som vi supplerer med rester fra de øvrige måltider.
MELLEMMÅLTID
Ud over hovedmåltiderne er der frugt, brød eller kage til kaffen i pauserne om formiddagen, eftermiddagen og aftenen.
Weekend
Om formiddagen serveres sen morgenmad. Frokosten er som regel en kold ret, fx rugbrød med pålæg, sandwich eller pastasalat. Om aftenen serveres en varm ret, og lørdag aften også en lækker dessert.
INPUTS OG SJOVE INDSPARK
TEMAUGER
Køkkenet elsker at arrangere temauger, hvor frokosten tilpasses ugens tema. Eksempler på temaer kan være Mormormad, Marokkansk, Italiensk eller Mexicansk. Har man idéer til nye temaer, modtager køkkenet dem altid med glæde.
POPULÆRE RETTER
Hvis man spørger vores food artists, om eleverne har nogle favoritretter, er svaret et klart “Ja!”
På tværs af holdene er der nogle populære retter, som tilbyder stor variation og valgmuligheder: byg-selv sandwich, burger, tacos, chili sin carne med forskelligt tilbehør samt lakselasagne med spinat. Det er fantastisk, når både nye og gamle tiltag rammer elevernes madhjerter.
IDEER
Køkkenet er altid åbent for idéer. Det kan være en elev, der stikker hovedet ind og kommer med forslag til konkrete retter eller temauger. Men det kan også være køkkenet, der lægger en ønskeliste frem – så er det bare at tømme hovedet for madønsker og krydse fingre for, at et af dem kommer med på madplanen.
Af og til finder helt andre indslag også sted. For eksempel har nogle elever en aften stået for menuen, der har været fælles madlavning med kreationer som sushi og smørrebrød, eller der er blevet afholdt “Den Store Bagedyst.” Man kan også låne køkkenet til en omgang kagebagning – blot man husker at spørge.
Økologi og bæredygtighed
Økologi
Det er vigtigt for os at kunne servere lækre velsmagende retter til vores elever og kursister, og vi har naturligvis fokus på, at der skal være en stor andel af økologiske råvarer. Derfor er vi også utrolig stolte af at have modtaget “Det Økologiske Spisemærke” i sølv fra Fødevarestyrelsen, som betyder, at 60-90% af alle føde- og drikkevarer, vi indkøber, er økologiske. Dette opnår vi blandt andet ved at indkøbe råvarer efter følgende principper:
- Alt brød er økologisk.
- Alle kartofler, rodfrugter, pasta og ris er økologiske.
- Alle mejeriprodukter og æg er økologiske.
- Svine- og oksekød samt størstedelen af vores fjerkræ er økologisk.
- Vi har forskellige typer økologisk special øl.
- Vi anvender Antons Saft, som er en økologisk saft med et bredt udvalg af smagsvariationer.
- Vi tilbyder primært økologiske vine.
- Vi samarbejder med danske frugt- og grøntavlere via vores leverandør, når danske frugter er i sæson.
- Vi laver hovedsaligt højskolemad i sæson, da råvarerne her kommer til deres fulde ret i smag og kraft.
- Vi bruger Hørkram som leverandør, da de er førende på markedet med både økologiske og konventionelle råvarer.
- Vores kaffe er både fairtrade og økologisk.
Bæredygtighed
Et bæredygtigt fokus er en naturlig del af køkkenets planlægning af ugens madplan. Til aftensmaden kan man derfor opleve, at der f.eks. serveres rester fra dagens eller gårsdagens frokost.
Vi har desuden stort fokus på at mindske madspild ved blandt andet at bruge større dele af råvarerne og reducere madspild.
Vi udnytter råvarerne på bedste vis – fx ved at lave pesto af gulerodstoppe eller anvende hele broccolistokken i stedet for kun hovedet. Selv vores kaffegrums gives videre til naboer, der bruger det som gødning i deres køkkenhaver.