Skip to main content
Engelsholm Højskole Fordybelse

Muligheder for elevstøtte

Der er forskellige muligheder for at søge om elevstøtte. Her kan du få et overblik over dine muligheder.

Bemærk, at du ikke kan ansøge om både elevstøtte fra Engelsholm Elevstøtteforening og Pitstop. Du skal vælge én af støtteordningerne.

Pitstop for studerende: højskoleophold til nedsat pris

Er du i gang med dit videregående studie, men føler du et behov for at tage en pause?

Du er ikke alene. Mange studerende har behov for et afbræk i deres uddannelse, og årsagerne er forskellige: Nogle er i tvivl om deres studievalg og overvejer andre uddannelser. Andre oplever udfordringer med undervisningsformen, og nogle har blot brug for en pause fra studierne.

Engelsholm tilbyder et kreativt frirum, hvor du kan tage en pause og lade kreativiteten være i fokus. Et semester her, med vægt på fællesskab, fordybelse og kunst, kan give dig ny energi og klarhed til at fortsætte dine studier.

Sådan søger du Pitstop

Når du tilmelder dig højskoleopholdet, kan du vælge Pitstop. Efter tilmelding skal du sende en kopi af et gyldigt studiekort, så vi kan oprette dig som Pitstop-elev. Vær opmærksom på, at der er et begrænset antal Pitstop-pladser på hver linje.

For at søge Pitstop skal du være studerende på en videregående uddannelse i Danmark eller dansk statsborger, der studerer i udlandet.

Elevstøtte fra Engelsholm Elevstøtteforening

Hvis du er interesseret i et ophold på 12 uger eller mere, kan du søge om økonomisk elevstøtte fra Engelsholms Elevstøtteforening. Foreningen yder økonomisk hjælp til elever, der har behov for det sidste tilskud for at kunne deltage i et højskoleophold. Støtten varierer typisk mellem 100-300 kr. pr. uge.

Puljen administreres af elevstøtteforeningens bestyrelse, hvoraf ingen af medlemmerne er ansat på skolen. Støtten er betinget af, at du gennemfører det af skolen planlagte undervisningsforløb. Støtten udløses i den sidste halvdel af dit højskoleophold.

Pengene i puljen er kommet via private donationer og fra overskuddet af nogle af skolens koncert- og foredragsaktiviteter. Det samlede støttebeløb er skattepligtigt og skal oplyses til SKAT.

Sådan søger du elevstøtte

Hvis du ønsker at søge elevstøtte, skal du udfylde formularen, som der linkes til herunder (åbner i nyt vindue).
Bemærk: Elevstøtte skal søges inden du tilmelder dig højskoleopholdet.

Øvrige støttemuligheder

Støtte til unge uden ungdomsuddannelse

Regeringen tilbyder støtte til unge uden en ungdomsuddannelse, hvis højskoleopholdet indgår i en uddannelsesplan (UU-plan). Kontakt din UU-vejleder for mere information.

Kommunestøtte

Nogle kommuner yder støtte til højskoleophold. Spørg din kommune for at høre om mulighederne.

Supplerende kommunestøtte

Visse kommuner yder særlig støtte til unge arbejdsløse under 30 år (særligt til 18-30-årige på kontanthjælp). Kontakt din kommune for yderligere information.

Ledige under 25 år

Du kan komme på højskole det første halve år af ledighedsperioden med halve dagpenge. Kontakt din A-kasse eller Jobcenteret for flere detaljer.

Dagpenge og kontanthjælp

Et højskoleophold kan være en del af et aktiveringsforløb. Kontakt Jobcenteret eller kommunen for oplysninger.

Sygedagpenge

Du kan beholde sygedagpengene under et højskoleophold, hvis opholdet kan forenes med din sygdom uden at hindre behandling.

Støtte til elever fra nordiske lande

Banklys legat uddeles til studerende, tidligere studerende eller exchange students på Nordiske såvel som udenlandske uddannelsesinstitutioner samt højskoler.

Elever med bopæl i Sydslesvig kan søge støtte hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Elever fra Sønderjylland kan søge støtte hos Sønderjysk Skoleforening, hvis man er medlem.

Færøske elever kan søge rejsestipendium til minimum ét studieår fra Studulsstovnurin, Tórshavn. tlf:+298 356 800. www.studni.fo 

Grønlandske elever
skal kontakte den lokale fritidsinspektør/Selvstyret.

Islandske elever
kan søge støtte hos: Foreningen Norden, Kbh. Ø. Tlf. +45 35 42 63 25. Derudover er det muligt at søge Nordplus legat via Nordisk informationskontor www.akmennt.is/nu

Svenske elever
kan muligvis søge støtte gennem:
Centrala Studiestødsnämnden. Tlf. +46 60 18 60 00.
www.csn.se

Norske elever
kan søge stipendium og lån til ophold af mindst 3 måneders varighed gennem: Statens lånekasse for utdanning, Oslo. Tlf. +47 22 72 67 00 www.lanekassen.no

Undervisning (skolepenge) udgør i 2023: 60,3% af ugeprisen.

Finske elever kan søge støtte gennem Statens Studiestøttecentral i Finland og stipendium gennem Pohjola-Norden. Tlf.+358 9 4542 0800.

Danske, færøske og grønlandske elever kan søge Rigsfællesskabets højskolestipendium til ophold af minimum 12 ugers varighed på en folkehøjskole i Danmark, Grønland og på Færøerne. Læs mere her


Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os. Hvis du er i tvivl om, hvilken støtteordning du bør søge, eller hvis du har spørgsmål til selve ansøgningen, kan du enten sende os en mail eller ringe til skolens hovednummer.