Skip to main content

ENGELSHOLM SLOT – INDRETNING OG OMGIVELSER

Engelsholm Højskole Slottet værksteder

Sådan bor du på Engelsholm

På Engelsholm Højskole er værelserne fordelt mellem tre forskellige bygninger: Slottet, Fæstalden og Stuehuset. Bygningerne er opført i forskellige tidsaldre fra 1593 til 1985 og hver især har sin egen unikke charme. Du vil opleve, at værelserne varierer i indretning afhængigt af, om bygningen oprindeligt var designet til værelser eller om værelserne er blevet tilpasset til de gamle bygninger.

VÆRELSERNE PÅ SLOTTET

På slottets første og anden sal finder du nogle af højskolens værelser, hvor du vil nyde godt af de mange detaljer og finurligheder i den gamle bygning. Det smukke og gamle slot er fyldt med charme, og du vil høre knirk og knagen, når du går rundt i gangene. Fra værelserne kan du nyde en flot udsigt over søen, skoven eller de andre bygninger på slottet. Værelserne er forskelligt indrettet og har ikke slottets oprindelige indretning. På slottet bor man primært to og to og deler bad og toilet med de andre elever.

VÆRELSERNE I FÆSTALDEN

Fæstalden er opført i 1985 og er udelukkende opført og indrettet som værelsesafdeling. Værelserne er ens indrettet og ligger med udsigt over slotsparken eller slotsgården. I Fæstalden bor man primært to og to og deler bad og toilet på gangen med husets øvrige beboere.

VÆRELSERNE I STUEHUSET

Stuehuset er det mindste af værelsesområderne og her findes primært eneværelser. Huset er et charmerende, tidligere husmandssted, opført i år 1931. Da huset har få værelser, er det en rolig afdeling med begrænset “trafik” på gangen.

Værelse på Slottet

Værelse på Slottet

Værelse på Slottet

Værelse i Fæstalden

Værelse på Slottet

Værelse på slottet

Værelse på Slottet

Værelse på Slottet

Værelse på Slottet

Værelse på Slottet

Værelse i Fæstalden

Værelse på Slottet

Slottets indretning

KØKKEN OG SPISESAL

Spisesalen består af tre sammenhængende rum. Her indtager vi dagens tre hovedmåltider, og vi benytter selvfølgelig også tiden til fælles snak og hygge. Maden laves af vores fantastiske hold af Food Artists. Vi skiftes til at give en hånd med i opvasken, så køkkenet kan koncentrere sig om, at vi får noget godt at spise. Køkkenteamet er altid åbne for input og skulle man have en ide, et spørgsmål eller være nysgerrig på dagens menu, stikker man bare hovedet ind. Køkkenet er placeret i to af slottets tårne, i forbindelse med spisesalen.

Riddersalen

I Riddersalen samles vi hver dag til morgensamling. Her kan man studere de smukke detaljer og tænke på de mange store fester og personer, der har danset i salen i tidens skiftende mode og dansestile. Rummets vægge er belagt med det smukkeste bladguld, som sender tankerne tilbage til smukt håndværk og originalt interiør. Bladguldstapetet er først opsat efter branden i 1952, mens de smukt bemalede døre er tilbage fra barokken. Da højskolen blev grundlagt, blev riddersalen bla. anvendt til gymnastiksal og en årlig fastelavnsfest.

Vi benytter også Riddersalen til foredrag, koncerter og meget andet. Det er også oftest her, vi holder højskoleaftener.

KONTOR/LÆRERVÆRELSER

På slottets 1. sal finder du administration, lærerværelse, forstanderkontor og en mindre foredragssal. I det ene tårnværelse finder du Grevindens Kammer, der anvendes til møder og undervisning, fx som øvelokale for sangskrivning. Lærerne kan ofte findes i lærerværelset, når ikke er aktive i skolens værksteder sammen med eleverne.

KÆLDEREN

Højskolens bar befinder sig under kælderens hvælvede lofter. Lokalerne og faciliteterne kan benyttes hele ugen til hygge, spil, bordtennis mv. I weekendenerne åbner festudvalget baren – og så er der fest.

Linjefagene audiovisuel kunst og VJing, Sangskrivning samt Elektronisk musik står ofte for aftenens fedeste musiske og visuelle indslag.

TÅRNVÆRELSERNE

De fire tårne med løgkupler er særlige kendetegn for Engelsholm Slot. I stueplan finder du tårnværelserne Rubinen og Brudeværelset, som begge benyttes til møder, undervisning, hygge mv. De to øvrige tårnværelser er indrettet som køkken. 

På 1. sal finder du i det ene tårn Grevindens Kammer, der er indrettet som møde-/undervisningslokale. I det andet tårn har forstanderen kontor.

AVISSTUEN

Tilbage i tiden var avisstuen Kammerherrens stue. Hvad kammerherren og hans gæster har foretaget sig her, kan vi kun gisne om. 

I dag bruges kammerherrens stue som spisesal og avis-/dagligstue. Her kan der hygges, spilles, snakkes læses aviser og meget mere.

Engelsholm-hoejskole-naturen

Omgivelserne

Skovene

I skovene omkring Engelsholm Højskole findes et utal af ruter, der følger stierne rundt i de smukke skove. Du kan begive dig ud på en gå- eller løbetur eller blot nyde den flotte natur og måske finde inspiration til dit næste projekt. Her er smukt på alle årstider. Det vil du opleve, hvis du er på et langt kursus på Engelsholm. 

ENGELSHOLM SØ

Højskolen er placeret ved søbredden af Engelsholm Sø. Her har vi en badebro, som giver dig mulighed for et lunt eller isnende koldt dyp, alt efter hvilken årstid du er vovet nok til at bade på. Hopper du i søen en vintermorgen, er du helt sikkert klar til at fortsætte resten af dagens program.

VOLDGRAVEN

Vejen til slottet fører over den gamle voldgrav, som er forbundet til Engelsholm Sø. Voldgravene har tilbage i tiden fungeret som beskyttelse for slottet og dets beboere. I dag er den en smuk, historisk del af og kendetegn for Engelsholm Slot. Voldgraven minder os om, at Engelsholm trækker tråde langt tilbage i tiden. Samtidig bidrager den i dag til den hyggelige stemning på arealerne omkring slottet.

PARKEN

Det er nemt at finde sit yndlingsspot i parken, enten på en bænk i skoven, på trappen ved slottet eller ved søen. Parken bliver primært brugt til koncerter, Sankt Hans og andre hyggelige arrangementer. Vores elever har endda holdt en festival i slotsparken.