Skip to main content
Engelsholm Højskole historie

ENGELSHOLM SOM HØJSKOLE

I 1939 blev Engelsholm Slot købt af Sune og Gudrun Andresen samt Frede og Sigrid Bording og blev af disse anlagt som højskole, hvor Sune Andresen indsattes som skolens forstander.

Med 2. Verdenskrig i Europa åbnede Engelsholm Højskole i en meget urolig tid, og det var med rysten og bæven, at forstanderne afventede de første elevers ankomst. Særligt efter Danmarks besættelse skabte det nervøsitet hos skolens ledelse. Men det viste sig, at tiden alligevel var gunstig for opstarten af en højskole.

HØJSKOLE UNDER KRIGEN

Allerede den første vinter var skolen fuld af elever. Skolearbejdet gik fint trods den tyske besættelse – indtil tyskerne begyndte at anlægge en flyveplads i Vandel (Fliegerhorst Vandel).

Flere gange under krigen var besættelsesmagten ude efter Engelsholm Slot. Første gang var heldigvis først i december 1943, hvor fangelejren i Sdr. Omme overvejede at beslaglægge skolen. Dette blev dog ikke til noget. I februar 1944 kom en kommission fra værnemagten på besøg for at besigtige skolen. Her lykkedes det Sune Andresen at undgå at vise dem slottets privatbolig. Tyskerne gennemskuede det heldigvis ikke og kunne i stedet meddele, at de ikke kunne bruge stedet, da det var for småt.

Heldet varede dog ikke ved, og allerede i marts 1944 ombestemte tyskerne sig. Engelsholm Højskole modtog en beslaglæggelsesordre – denne gang var det alvor, og der var intet at stille op. Familien, personalet og eleverne måtte rømme slottet omkring påsken 1944. De flyttede ind på Haraldskær vandrerhjem ved Skibet og boede i “lag” dér frem til befrielsen i 1945.

På slottet blev blandt andre Hauptmann og Kommandant for I./KG 77, Willi Sölter (født 18. juli 1913), indkvarteret. 

Sölter, der var født den 18. juli 1913, havde været med i krigen på flere fronter og var ved krigens afslutning en højt dekoreret officer. Han nåede dog ikke at tilbringe mange måneder på Engelsholm, da han først kom hertil fra Norge i februar 1945. 

Sune Andresen havde bedt tyskerne om at passe på Engelsholm, og ved familiens tilbagevenden den 7. maj 1945 viste det sig, at ordren var blevet efterkommet. Flere ting var pakket ind i krydsfiner, bl.a. en værdiløs kakkelovn, og hovedtrappen var belagt med beskyttende brædder. Alligevel var der et stort rod overalt.

TILBAGE PÅ SLOTTET

Sune Andresen skriver i årsskriftet 1945, at stedet nærmest lignede en marskandiser-butik, der var blevet plyndret. Et rod og kaos alle vegne. Tyskerne havde efterladt alt fra en bil, undertøj, sokker og uniformer til våben, ammunition, madrester og meget andet. Alt var smadret og ødelagt. På flyvepladsen i Vandel tog englænderne over efter krigen. Tyskerne var nu ude af Engelsholm, der igen kunne danne ramme om familien Andresen samt være højskole for de mange elever. Der var også plads til de engelske soldater fra flyvepladsen, som nød den danske mad fra skolens køkken.

DEN STORE BRAND

I 1947 blev “Mejeriet” bygget som elevbolig i en stil, der passede ind i helheden med de allerede eksisterende bygninger. Det samme gjorde sig gældende for de senere bygninger.

Den 15. januar 1952 opstod der en større brand på stedet, og slottet brændte. Branden forårsagede store skader på slottet, hvor det meste af tagetagen, tre spir og den nordlige ende af 1. salen brændte. Resten af slottet blev gennemvædet af vand under i brandslukningen. Og nej, det var ikke Margrethe Lange (hende fra nytårsnat) der kom for sent over søen. Der var stor vaskedag på Engelsholm Højskole, og en gnist i det gamle skorstenstræk antændte spindelvæv og støv, hvilket startede den fatale brand. Under renoveringen, der varede frem til november 1952, kom flere af slottets “kineserier” for dagens lys.

SELVEJENDE INSTITUTION

Den 19. april i 1952 overgik Engelsholm Højskole til at være en selvejende institution under forstander Sune Andresen. I 1957 blev “Laden” bygget til brug for eleverne og fungerede som gymnastiksal. Senere blev den ombygget til værksteder. I 1970 blev den resterende del af avlsgården tilbagekøbt og ombygget til værksteder, mens stuehuset blev indrettet til elevbolig. I 1985 blev “Fæstalden” opført til brug som elevbolig.

Ud over at Engelsholm Højskole stadig må betegnes som Danmarks smukkest beliggende højskole, har skolen gennem tiden fortsat sin udvikling til det, den er i dag: En højskole med stort fokus på klassisk dannelse og kreativ skaben. På Engelsholm findes i dag både korte og lange kurser indenfor kunstneriske og musiske fag, hvilket betyder, at skolen året igennem har mange forskellige hold og elever under sit tag.

VIL DU VIDE MERE OM ENGELSHOLM?

Engelsholm bygger en ny renæssance

En ny renæssance

Engelsholm Højskole Rundvisning

Engelsholms historie