Skip to main content

FOTOGRAFI 

Vi eksperimenterer med det fotografiske sprog og med forskellige, fotografiske udtryksformer; fra sarte visuelle digte i bogform til store rumlige installationer og undersøger, hvordan vi – gennem valg af motiv, metode og formgivning – kan udtrykke det, vi har på hjerte.

Engelsholm billedkunst langt kursus
Engelsholm billedkunst langt kursus
Engelsholm billedkunst langt kursus

FOTOGRAFI ER …

Ordet fotografi er sammensat af to ord: Foto = lys og grafi = skrive eller tegne. Fotografi betyder altså “at skrive eller tegne med lys”. På Fotografi vil du blive introduceret til mange forskellige måder at skrive/tegne med lys på.

Linjefaget råder over et fotostudie med kameraer, stativer, flashlamper, reflektorskærme og baggrunde samt et digitalt værksted med computere, billedredigeringsprogrammer (Adobe Lightroom og Adobe Photoshop), negativscannere, printere mm. og et analogt mørkekammer, hvor du kan fremkalde sort/hvid film samt forstørre og printe billeder fra dine negativer.

Når du går på linjefaget fotografi har du fri adgang til værkstedet og det udstyr linjefaget råder over, så du kan fordybe dig og eksperimentere.

På Engelsholm er fotografiundervisningen bygget op omkring kortere forløb af én til to ugers varighed. Gennem de forskellige forløb vil du blive introduceret til forskellige fotografiske genrer, visuelle og kunstneriske udtryk, inspirationskilder og teknikker. Fælles for de forskellige forløb er, at de er bygget op omkring opgaver eller øvelser, hvor du eksperimenterer på egen hånd eller i gruppe.

Vi varierer planen for fotografiundervisningen fra semester til semester, men nedenfor ser du nogle af de forløb, som du med stor sandsynlighed vil støde på:

Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted
Engelsholm Højskole Fotoværksted

FOTOVÆRKSTEDET


PORTRÆTFOTOGRAFI

Et portræt er mere end blot en billedlig fremstilling af en person. Det er en personlig fortælling omkring et menneske, i en tid, på et sted. De stærkeste portrætter fanger det fortryllende øjeblik, hvor et menneskes personlighed afsløres. Du skal ved hjælp af dit kamera dykke ind under huden på et andet menneske. Du skal lære dem at kende og fortælle deres historie. Her handler det ikke kun om at være bag ved kameraet, men at være til stede mens man er bag ved kameraet.”


ANALOGT FOTOGRAFI

Vi skruer tiden tilbage til før det digitale og skaber fotografi ved hjælp af analogt kamera, film og mørkekammerteknikker.

Du kommer til at arbejde med det analoge kamera, eksponering og lys, hvordan man fremkalder film, kopierer billeder fra negativer i mørkekammeret og hvordan man scanner negativer til digitale filer.


DOKUMENTARFOTOGRAFI

Gennem fotografier skal I skabe et nært og intimt indblik i et andet menneskes liv. I ugens løb skal I følge én person eller én gruppe. I skal gennem forskellige teknikker forsøge at skabe en nærværende fortælling. Dette indebærer blandt andet at fotografere døgnet rundt: Inden og mens personen står op, arbejder, er sammen med sin venner og når vedkommende går i seng. Også når vi fotograferer dokumentaristisk, har hver af os et unikt visuelt sprog, som vi i denne uge skal arbejde med at bevidstgøre.”


LANDSKABSFOTOGRAFI

Rundt om Engelsholm Højskole rejser sig og falder et kulturlandskab med marker, læhegn, ådal og hede. Køerne græsser, mens uglen sover i det gamle egetræ. Her er ingen farer og ingen synlig forurening. Hvordan kan vi beskrive dette landskab med fotografi uden at producere kedelige, klichefyldte postkort? Hvordan kan vi – fotografisk og menneskeligt – forholde os til det? 


ISCENESAT FOTOGRAFI

Fotografi er forankret i det virkelige: Vi understøtter vores hukommelse med fotografier og vender tilbage til gamle fotografier på samme måde, som vi vender tilbage til virkelige minder. I det iscenesatte fotografi bliver relationen mellem fotografi og virkelighed udfordret. Her er fotografen – som maleren eller instruktøren – frit skabende, og han/hun kan tilrettelægge sin egen virkelighed ved hjælp af lys, manipulation, statister osv.


LYS OG FLASH

Sammen skærper vi vores blik og forståelse for lys og undersøger, hvordan vi kan bruge lyset til at udtrykke os fotografisk. Vi lærer kameraet at kende, så vi teknisk er rustet til resten af forløbet.

At bruge eksternt lys åbner op for nye måder at lege med fotografi, at kontrollere fotografi og at tænke fotografi. Vi ruller gardinerne ned og lærer vores fotostudie at kende. I løbet af ugen undersøger vi flashlys, lyslægning og personinstruktion. Vi arbejder med forskellige udtryk, fra tilfældighed og hård, direkte flash til opstillede portrætsituationer, hvor vi planlægger og designer vores eget lys.


FOTOGRAFI OG FORM

Fotografier er plastiske; de skifter betydning afhængig af hvordan og hvor de bliver produceret, monteret og præsenteret. Vi undersøger og afprøver, hvordan vi kan skabe fortælling og betydning, når vi giver vores fotografier en fysisk form. Hvad sker der f.eks. hvis vores fotografier kun printes i frimærkestørrelse? Hvis de bliver fremkaldt direkte på en sten?


GALLERIET

Kig med på nogle af de seje projekter og udstillinger.


KIG FORBI

Du er altid velkommen til at besøge os på fotolinjen. 

Fotografi Engelsholm Højskole Kort ugekursus
Fotokunst Engelsholm Højskole Korte Ugekurser
Fotokunst Engelsholm Højskole kort ugekursus
Fotokunst Engelsholm Højskole kort ugekursus
Fotokunst Engelsholm Højskole Kort Kursus
Fotokunst Engelsholm Højskole Korte Ugekurser

FÆLLES AKTIVITETER


Procesudstilling

På Engelsholm betragter vi hele den kreative proces som en væsentlig del af læringen. Procesudstillingen er et initiativ, der fokuserer på at give indblik i den kunstneriske praksis, herunder de udfordringer og fejl, der opstår undervejs, frem for blot at fremvise færdige kunstværker.

Formålet er at lære af hinandens erfaringer og arbejdsprocesser samt give en forståelse af, hvordan der arbejdes på værkstederne og på linjefagene. Procesudstillingen giver os samtidigt mulighed for at reflektere over, hvad det vil sige at udstille sine værker for andre og mødet mellem værk og beskuer.


GÆSTELÆRERE

I løbet af semestret vil du få gæsteundervisning fra aktive kunstnere, der vil give et indblik i deres praksis og deres viden. Tidligere har linjefaget haft besøg af Maria Fonfara og Fryd Frydendahl blandt andre.


PROJEKTUGER

De sidste fire uger af semestret arbejder du med et selvdefineret projekt selvstændigt eller sammen med andre – et forløb, hvor du selv definerer og formulerer rammerne. Projektugerne er en unik chance for at komme i dybden med teknikker, temaer, ismer eller begreber, der allerede er blevet gennemgået i undervisningen – men det er selvfølgelig også muligt at prøve kræfter med dine egne ideer. Projektet består af idégenerering, planlægning, beskrivelse af projektet og en argumentation for indholdet – og selvfølgelig selve udførelsen af projektet.

Den sidste uge af projektperioden er rettet mod semesterets afslutningsudstilling, hvor alle linjer præsenterer deres værker. Udstillingen er et offentligt arrangement.

Afslutningsprojektet er en god øvelse i, hvad det kræver af praktiske og æstetiske overvejelser at udføre et projekt fra idé til færdigt produkt.

Det siger eleverne

Oplev værkstederne, mød eleverne, snak med underviserne og mærk stemningen. Kig gerne forbi og få en rundvisning.

Laura Bisgaard underviser fotolinje Engelsholm højskole

Laura Bisgaard

Underviser
Anne Mie Bak Andersen fotograf underviser Engelsholm Højskole

Anne Mie Bak

UNDERVISER