Skip to main content

Mette Saabye – smykkedesigner

Mette Saabye er uddannet guldsmed og smykkedesigner og har siden 1996 arbejdet med smykker som kunstnerisk medie.

Siden sin afgang fra Institut for Ædelmetal i København har hun udstillet på en lang række prestigefulde museer og gallerier i ind- og udland og bl.a. modtaget Statens Kunstfonds 3-årige stipendium, Danmarks Nationalsbanks Påskønnelseslegat og Biennale Prisen for Kunsthåndværk og Design for sine arbejder, og senest et arbejdslegat fra Ausa Regitze Tilly’s fond til et residency ophold i Athen 2024.

I sit arbejde som designer og smykkekunstner er Mette dedikeret til at udforske og udfordre forståelsen af, hvad smykker er og kan være samt dets potentiale som kropsrelateret objekt i en performativ kontekst. Med afsæt i teorier for materiel kultur, antropologi, æstetik og smykkers historiske brug og tekniske udvikling, undersøger og udfordrer Mette dedikeret forståelsen af de betydninger smykker bliver tillagt og deres funktionelle, værdimæssige, æstetiske og kommunikative potentiale. Med sine smykker har hun formidlet sine refleksioner over temaer som: virkelighed/illusion, forståelser af tid, erindring, kommunikation, og kulturel og social identitet.

De seneste år har Mette været del af et stort nordisk kunstprojekt, hvor hun bl.a. har undersøgt, hvordan den kulturelle identitet kommer til udtryk i kunst og kunsthåndværk i de nordiske lande. Disse undersøgelser har dannet grundlaget for hende seneste kunstneriske arbejder. Mette har en rig udtryksform, som hun, med stor teknisk ekspertise, udfolder i de materialer og kompositioner, der bedst egner sig til at formidle det enkelte tema.

Udover at drive egen virksomhed har Mette Saabye kurateret udstillinger, undervist og holdt foredrag på en lang række uddannelsesinstitutioner og museer i ind- og udland, været oldermand for Københavns Guldsmedelaug 2001-2014 og arbejdet som designer for Trollbeads A/S. siden 2001.

artist talk